Énismereti nagyworkshop Murinai Angélával

Élettörténet írása

Az örömünk, a fájdalmunk, az emlékeink, a kapcsolataink, a családunk – mind mi vagyunk. Örvénylenek, kavarognak körülöttünk, bennünk. Az írás az egyik lejobb eszköz mindezek felismerésében, megismerésében, feldolgozásában. Figyelhetjük magunkat napról napra, segít benne a naplóírás. Átgondolhatjuk és összegezhetjük a megtett utat, a tapasztalatainkat, emlékeinket, mert ott van nekünk a memoár, az önéletrajz. S kimerészkedhetünk a családunk történetéig, mert legfőbb forrásunk mindig a család. Az írás – fontos út önmagunk felé. Van olyan fontos, hogy külön nevet is kerestünk ennek az útnak: ÉNISMERET. Murinai Angéla, átadott ismeretei és a gyakorlatai kiváló kalauz lesz ezen az énismereti úton.
Dátum
február
26., március 1., 4., 8.,
11., 15., 18., 22., 25., 28.
április 2., 5.
84.500 Ft
Felület
Zoom | 17.30-20.30 óra
Oktató
Murinai Angéla
író, publicista, tanító
Tanfolyam díja
Alapár: 84.500 Ft
Szabad helyek
2

ÉLETTÖRTÉNET ÍRÁSA4 izgalmas modul, 12 alkalom

A workshop vezetője, Murinai Angéla nem csupán azt mutatja meg, miképp írjunk önmagunkról, a fájdalmainkról, emlékeinkről, tapasztalatunkról, gondolatainkról, világról alkotott meggyőződéseinkről, de azt is képes hitelesen megismertetni a résztvevőkkel, miképp kell mindezeket úgy megírni, hogy az az olvasókat lekösse – mi több: a megírt sorok a kiadók figyelmét is felkeltsék! Már ha maga a szerző ezt szeretné. Murinai Angéla negyedik kötete idén jelenik meg.

tematika


ELSŐ MODUL: február 26., március 1., 4.

SOHA NEM FELEDEMnaplózás, naplóírás

Megismerkedünk a naplóírásban rejlő lehetőségekkel, elemzünk néhány híres naplót, és mindenki belekóstolhat, miként tudja megörökíteni a mindennapok látszólag zsongó, netán földbe döngölő, vagy éppen unalmasnak tűnő eseményeit. 

 • Mi mindenért írjunk naplót. Naplóírás fajtái.
 • Mikor, miért, hogyan. Napló önmagamnak, napló akkor, ha a külvilágnak szánom. 
 • Híres naplók bemutatása: Anne Frank, Csáth Géza, Lázár Ervin, Gárdonyi Géza, Simone Beauvoir, Virginia Wolf
 • Gyakorlat: nyilvános napló, család, belső világ, munka, utazás.

MÁSODIK MODUL: március 8., 11., 15.

A MÚLTAM ÉN VAGYOK – önéletrajz, memoár

Mindenkinek megvan a maga megírásra váró története, ami olykor csupán az életének egy szakasza, máskor viszont egy egész életet ölel át. Megnézzük, miképp érdemes feldolgozni a velünk történteket.

 • Mit adhat egy önéletrajzi történet.
 • Mikor érdemes teljes életet megírni, mikor csupán egy részletét (egy szerelem vagy szakítás története, egy betegség története, emigráció, El Camino út stb.) 
 • Gyakorlat: a saját életedben mi az, amit átadnál az utókornak („minden csapás után van újrakezdés”, „soha nem késő újba fogni”, „a kitartás meghozza az eredményt” stb.).

HARMADIK MODUL: március 18., 22., 25.

INNÉT JÖTTEM – családtörténet

A háromestés foglalkozás segíteni fog rendszerezni a családban hallott történeteidet, és megmutatja, hogyan tudsz ezeknek fókuszt, mondanivalót adni, hogy az aztán mások számára is útmutató, életpéldázat legyen.

 • A családi sztorik listázása, megírása.
 • Összefüggő regény vagy novellagyűjtemény.
 • Olvasók meghatározása.
 • Családi történetek: Apák könyve, Szív utca, Régimódi történet. 
 • Valóság és fikció keveredése.
 • Gyakorlat: történetgyűjtés, listázás, szövegek, karakterleírás, formálás.

NEGYEDIK MODUL: március 28., április 2., 5.

MEGTÖRTÉNT, FELDOLGOZOMveszteségek megírása

Mindannyiunknak vannak veszteségei, fájdalmai. Nem csupán a feldolgozásban segít, ha megírjuk ezeket, de másoknak is utat mutathatunk e saját történeteinkkel. A három foglalkozás segít majd kötetté formálni a fájdalmadat, valamint segít megtalálni, mit is mondhatsz el a saját életed megírásával. 

 • Témaválasztás: magány, szeretetlenség, gyász, bántalmazás, be nem teljesült szerelem, elveszett álom, baleset, betegség, gyerekek kirepülése stb.
 • Gyakorlat: írásbeli közös munka a személyes veszteséggel.

tudnivalók


FONTOS
A kurzus őszinteséget, megnyílást is kér a résztvevőktől.

KURZUS napjai
1. modul: február 26., március 1., 4.
2. modul: március 8., 11., 15.
3. modul: március 18., 22., 25.
4. modul: március 28., április 2., 5.
Minden alkalommal: 17.30-20.30 óra

HA HIÁNYOZNÁL…
Előre jelzett hiányzások esetén a workshopról felvételt készítünk, és visszanézhetővé tesszük.

kiknek ajánljuk


A workshopot azoknak ajánljuk, akik a saját életükhöz, a saját emlékeikhez, tapasztalataikhoz, saját gyökereikhez szeretnének visszatérni. Egyaránt ajánljuk azoknak, akik szűk körnek, vagy épp csak maguknak szeretnének írni, gondolatokat örökül hagyni, de azoknak is ajánljuk, akik a saját történeteiken, saját örömükön és traumájukon keresztül másoknak is segítenének. S azokat is várjuk, akik szívesen járják az önmagukhoz vezető utat, és ezt az utat másokkal is megosztanák.
Listába szedve:
– naplót íróknak
– családtörténetet íróknak
– önéletrajzot íróknak
– memoárban gondolkodóknak
– terápiás céllal íróknak
– saját esetük megírásával másoknak segítőknek
– blogíróknak

Mit tartalmaz a tanfolyam díja?
– elektronikus részvételi igazolás

A résztvevő külön kérésére, az állami Felnőttképzési Adatszolgáltatási Rendszerben nyilvántartott bejelentett képzés alapján kiállított hivatalos tanúsítványt küldünk. A tanúsítvány önmagában szakképzettséget nem biztosít.

vezető: Murinai Angéla


Murinai Angéla író, publicista, tanító, drámapedagógus. 2014 és 2022 között vezette Gumiszoba nevű közéleti-nőjogi blogját, melynek gondolataiból 2021-ben 10 okom a haragra címmel esszékötet jelent meg a TEA kiadó gondozásában. Másik két megjelent könyve: 
Mikor feltámad a szél (2021, Libri)
Ich bin aus Ungarn – Magyarországról jöttem (2022, Libri)
Emellett a Marie Claire Magyarország publicistája, manapság pedig saját szerzői oldalán jelenteti meg közéleti és személyes írásait. 
A szerző 4. kötete idén, 2023-ban jelenik meg.

  Tudnivalók:

  • A tanfolyamon a mikrofon és a kamera használata kötelező – ez segít abban, hogy a résztvevők érdeklődési köre előtérbe kerüljön, szakmai kérdéseik válaszokra találjanak.
  • A tanfolyam díja tartalmazza
   Az állami Felnőttképzési Adatszolgáltatási Rendszerben nyilvántartott, bejelentett képzés alapján kiállított hivatalos elektronikus tanúsítvány, elektronikus részvételi igazolás. A tanúsítványt a résztvevő külön kérésére állítjuk ki.

  Gyakori kérdések:

  • Részletfizetési lehetőség van?
   IGEN. A legtöbb esetben a díjat két részletben fizetheti a résztvevő – első felét jelentkezéskor, második felét a tanfolyamot megelőzően számlázzuk. Fontos: a jelentkezés időpontjától függetlenül tanfolyam megkezdése előtt a teljes tanfolyami díj befizetendő.
  • Kapunk a tanfolyamon jegyzeteket, tankönyvet?
   Nem adunk külön tankönyvet. Ennek fő oka, hogy a tananyag bőséges, ugyanakkor példáiban, arányaiban mindig a résztvevők irodalmi érdeklődéséhez igazodik. 

Jelentkezz a tanfolyamra!

Kérjük, töltsd ki az alábbi űrlapot! Az űrlap beérkezését követően azonnal felvesszük veled a kapcsolatot – telefonon megerősítjük a jelentkezésed, illetve e-mailen hivatalos visszaigazolást küldünk.

Átjelentkezési feltételek: ha betegség vagy nem várt esemény akadályozza a részvételt, lehetővé tesszük, hogy a jelentkező valamely következő tanfolyamon pótolhasson, így nem veszik el a befizetett tanfolyami díj. Az átjelentkezés az adott tanfolyam megkezdését megelőző 14 napon kívül ingyenes, 14 napon belül 7500 Ft az áthelyezés díja.
Lemondási feltételek: kezdést megelőző 14. napig díjmentes, a kezdést megelőző 14 napon belüli lemondás esetén a tanfolyam díjának 50%-át térítjük vissza. A kezdést megelőző 7 napon belüli lemondás esetén a tanfolyam díjának visszatérítésére nincs lehetőségünk. Első áthelyezést követően nincs módunk visszafizetni a tanfolyam díját.

  Részletfizetést igényelsz?

  Ha cég a költségviselő:
  Megjegyzés, üzenet:  Az oldalt Google reCAPTCHA védi, az űrlap használatával ezt elfogadja. Google Adatvédelem | Google ÁSZF

  Galéria – az elmúlt tíz évünk néhány fotóban

  TANTERMI tanfolyamaink fotóiból…

  ONLINE tanfolyamaink fotóiból…

  Ajándékozz tudást!

  Életre szóló ajándékra lelni nehéz küldetés. Írótanfolyamunk jó választás lehet, ha maradandó élményt, hasznos befektetést szánsz szerettednek. Lepd meg párodat, barátodat, gyermekedet, munkatársad a tanfolyamunkkal!

  Névre szóló ajándék kupont állítunk ki, amelyet kinyomtathatsz és átadhatsz az ajándékozottnak. Az ajándékozott pedig eldöntheti, mely tanfolyamunkon kíván részt venni – akár tantermi, akár online képzésen.