Vászonra a történeteddel!

A forgatókönyvírás alapjai

A filmstúdiók, a streaming-szolgáltatók jóleső növekedésével együtt megnőtt az igény a jó forgatókönyvek iránt. A film általában véve nagyobb kötöttségeket diktál, mint az irodalom – több a szabály, feszesebbek a keretek, erőteljesebb a csoportmunkában való gondolkodás. Szerencsére a szabályok zöme megismerhető, legyen szó akár dialógusok írásáról, akár a forgatókönyv betűtípusáról, vagy éppen az e célra alkalmazott szoftverekről. E tanfolyamunk a prózában gondolkodók számára is inspiráló, történetmesélői horizontot szélesítő kitekintés.
BETELT!
Dátum
június
21-22-23. és 27.
(sz-cs-p-k)
29.500 Ft
Felület
Zoom | 18.00-20.30 óra
Oktató
Tápai Gergely rendező
Herrmann Attila outliner, dialógíró
Tanfolyam díja
Alapár: 29.500 Ft
Szabad helyek
BETELT!

részletek


OKTATÁSI NAPOK
2023. június 21., 22., 23., 27.
esténként 18.00-20.30 óráig

TANFOLYAM DÍJA
29.500 Ft (bevezető ár)

RÉSZLETFIZETÉS
Kérjük, jelentkezéskor válassz ütemezést!
– egy összegben: jelentkezéskor
– két részletben: 50% jelentkezéskor, 50% június 10-ig

oktatók


TÁPAI GERGELY
rendező, forgatókönyvíró
Bölcsészmérnök, ahogy barátai hivatkoznak rá – művészeti tanulmányait a Magyar Íróképzőn, majd ELTE-n és a Werk Akadémián végezte. Írónak indult, forgatókönyvíróvá és filmrendezővé alakult. Alkotásaiban megfordult Rudolf Péter, Reviczky Gábor, Farkas Franciska, Voith Ági. Rövidfilmjei szerte a világban nyertek közönség- és fesztiváldíjakat, itthon a szombathelyi Savaria Filmszemléről, a debreceni Malter, és a Friss Hús Filmfesztiválról zsebelt be elismeréseket. A Magyar Íróképzővel együttműködve stábjában számos itt végzett hallgató is található. Megszállott Wes Anderson és Aaron Sorkin rajongó.

HERRMANN ATTILA
storyline, dialógíró
(Drága Örökösök, Mintaapák, Drága Örökösök: Visszatérés)

NÉHÁNY WERKFOTÓ
A werkfotók olyan forgatásokat mutatnak meg, melyeket az oktatók írtak vagy rendeztek.

akiknek ajánljuk


Alighanem minden író álma, hogy a filmvásznon lássa életre kelni karaktereit, történeteit. A próza- és a filmírás, közösségi médiából csent hasonlattal élve, bonyolult kapcsolatban áll egymással. Bizonyos szempontok alapján összeillenek, boldog párt alkotnak, másfelől nézve viszont nem is különbözhetnének jobban. Ahhoz, hogy versünkből, novellánkból, regényünkből egy napon film születhessen, az első lépés a forgatókönyv. Megírni úgy, hogy producerek, rendezők harapjanak rá, nem könnyű, de jelentős részben tanulható. A kurzus megismertet a filmírás alap játékszabályaival, formai elvárásaival, törvényszerűségeivel, és betekintést nyújt a forgatókönyvíróvá válás folyamatába.

A tanfolyamot azoknak ajánljuk:
– akik szeretnének elindulni a forgatókönyvírás felé, szeretnék megismerni annak alapvető szabályait, fortélyait, illetve a hazai filmes világ működését, szereplőit, feltételeit
– akik tágítanák történetmesélői és párbeszédírói ismereteiket, eszköztárukat
– akiket érdekel a filmkészítés háttere

TANÚSÍTVÁNY
A résztvevők az állami Felnőttképzési Adatszolgáltatási Rendszerben nyilvántartott, bejelentett képzés alapján kiállított hivatalos tanúsítványt vehetnek át.
Elsősorban persze nem tanúsítványt, hanem ismereteket és szemléletet szeretnénk átadni.
A tanúsítvány szakképesítést és szakképzettséget nem tanúsít.

tematika


 • A forgatókönyvíró szerepe a film világában – tehetetlenség vagy kontroll
 • Alapvető különbségek: próza vs. film – miben rokonok, miben idegenek
 • Logline, outline, szinopszis, treatment, forgatókönyv, storyboard
 • Forgatókönyv terminológiája, formája, felépítése, elemei – hogy ne nézzenek amatőrnek
 • Jelenetanalízis – mitől működik jól
 • Alapszabályok – megtanulni, majd kreatívan megszegni őket
 • Dialógírás – hogy ne ugorjanak le a vászonról a szavak
 • A karakter – lapos hősök vs. életszagú szereplők
 • Subtext – a sorok között
 • Rövidfilm vs. nagyjátékfilm vs. sorozat – számít a műfaj
 • Hazai esélyek forgatókönyvíróként – függetlenség vagy kompromisszumok
 • Pályázati lehetőségek és tippek

SAJÁT SZTORI
A tanfolyam fontos eleme a saját sztori. A tanfolyam előtt az oktatók szeretnék, ha a résztvevők beküldenék egy-egy megírt jelenetet, hogy aztán a tanultakat és a közös elemzést követően újraírhassák és ismételten beküldjék azt.

RÉSZVÉTEL FORGATÁSON
Azok a résztvevők, akik szeretnék, a későbbiekben becsatlakozhatnak egy valós forgatás munkálataiba – ezáltal élőben is megtapasztalhatják, miképp működik forgatáson a forgatókönyv.

pótlás


SEGÍTSÉG A PÓTLÁSBAN
A tanfolyam interaktív, a résztvevők állandó jelenléte kiemelt fontosságú. Kivételesen azonban arra is felkészülünk, ha mégis közbejönne valami: a hiányzó számára az előzetesen megjelölt estét, és csak ezt az estét rögzítjük, és rövid időre visszanézhetővé tesszük.

ÁTHELYEZÉSI ÉS LEMONDÁSI FELTÉTELEK
A tanfolyam részvételi feltételei:
– áthelyezés díja: 9.750 Ft
– lemondás: május 19., éjfélig díjmentes. A tanfolyam első alkalma előtti 30 napon belüli lemondás esetén a díj felét utaljuk vissza, a tanfolyam megkezdése előtti két hétben a tanfolyam díját nem tudjuk visszautalni.

  Tudnivalók:

  • A tanfolyamon a mikrofon és a kamera használata kötelező – ez segít abban, hogy a résztvevők érdeklődési köre előtérbe kerüljön, szakmai kérdéseik válaszokra találjanak.

  Gyakori kérdések:

  • Részletfizetési lehetőség van?
   IGEN. A legtöbb esetben a díjat két részletben fizetheti a résztvevő – első felét jelentkezéskor, második felét a tanfolyamot megelőzően számlázzuk. Fontos: a jelentkezés időpontjától függetlenül tanfolyam megkezdése előtt a teljes tanfolyami díj befizetendő.

Galéria – az elmúlt tíz évünk néhány fotóban

TANTERMI tanfolyamaink fotóiból…

ONLINE tanfolyamaink fotóiból…

Ajándékozz tudást!

Életre szóló ajándékra lelni nehéz küldetés. Írótanfolyamunk jó választás lehet, ha maradandó élményt, hasznos befektetést szánsz szerettednek. Lepd meg párodat, barátodat, gyermekedet, munkatársad a tanfolyamunkkal!

Névre szóló ajándék kupont állítunk ki, amelyet kinyomtathatsz és átadhatsz az ajándékozottnak. Az ajándékozott pedig eldöntheti, mely tanfolyamunkon kíván részt venni – akár tantermi, akár online képzésen.