Dóka Péter íróval, a Móra Kiadó volt főszerkesztőjével

Gyerek- és ifjúsági irodalom tanfolyam

Régóta terveztük ezt a kurzust. Sokakat szólongat a mesék világa, a fiataloknak, a fiatalokról szóló történetek birodalma. És nem csupán a fölnőttek próbálnak meg e korosztályhoz szólni. Mindig jólesőn meglepődünk, hány tizenéves szeretne történeteket alkotni! Ha érdekel a fiatalságnak szóló irodalom, gyere el erre a friss, izgalmas kurzusra – Dóka Péter remek vezető lesz az úton... az úton, ami nem pusztán az írást hozza közelebb, de a könyvkiadás kulisszatitkait is felfedi. Tanulj, inspirálódj, hozd el az írásod, nyerj kapcsolatokat!
Dátum
szept.
27-28. és október 4-5.
(sz-cs-sz-cs)
29.500 Ft
Felület
Zoom| 17.30-20.00 óra
Oktató
Dóka Péter író
Tanfolyam díja
Alapár: 29.500 Ft
Szabad helyek
4

kis csoportos | tantermi | interaktív | alkotó

vezető: Dóka Péter


Csukás István-díjas író, a Móra Könyvkiadó volt szerkesztője, főszerkesztője

Fontosabb gyerek- és ifjúsági könyvei:
– Az ellopott zsiráf
Jelenleg a 4. kiadás van a piacon, számos iskolában ajánlott, kötelező olvasmány, és hangjáték is készült belőle
– A kék hajú lány
Most jelent meg a 2. kiadása, a legjobb kritikai visszhangot kapta a szerző művei közül, hangjáték is készült belőle
– Sajtkirály
Ezért az ifjúsági drámáért kapta a szerző a Csukás István-díjat, a Dunaújvárosi színház játszotta
– Lila királylány 
Észtországban is megjelent kiadvány, leginkább felnőtteknek szóló mesék vannak benne
– Szupermalac és Űrpatkány trilógia
A könyvből készült rajzfilmsorozatot vetítette a Magyar Televízió, az első kötet Szívünk rajta-díjat kapott

A tanfolyamról

Egyszerűnek tűnhet megidézni beszélő állatokat, ismeretlen lényeket, papírra vetni kisiskolások, gimisek kalandjait, sulis barátságokat… Egy szintig valóban sodró és könnyű az alkotás. Ám a gyerekeknek, fiataloknak írni felelősség is. Olyan oktatót hívtunk, aki a gyerekirodalomnak nem pusztán a kreatív oldalát, játékosságát, technikáját, dramaturgiáját mutatja be, de a publikálással járó feladatokat is első kézből képes láttatni. A Móra Könyvkiadó a hazai gyerekirodalom világítótornya – Dóka Péter főszerkesztőnél e kurzusunkon jó kezekben lesz minden résztvevő, aki mesében, gyerekkönyvben, ifjúsági regényben gondolkodik.

tematika


ELSŐ ESTE
•  Mi fán terem a gyerekirodalom? – mese, gyerekvers, gyerekkönyv, gyerekregény, azaz a gyerekirodalmi műfajok bemutatása konkrét példákon keresztül, fő műfaji sajátosságok megismertetése. Vajon alkalmazott művészet a gyerekirodalom?
Ifjúsági irodalom vagy felnőtt irodalom? – ifjúsági regény (fantasy, problémairodalom, lányregény, történelmi regény, suliregény stb.), ifjúsági novella, színdarab 
MÁSODIK ESTE
A jó írás – hibák, amiket ne véts! – tipikus kezdő hibák elemzése hozott példák alapján (túlírás, dagályosság, ritmustalanság, vázlatos alakok, más írók utánzása stb.) szerkesztői szemszögből (is)
A befejezés művészete – mit tegyünk, hogy ne félkész és el nem küldött szövegek között tengessük az életünket? Időbeosztás, írói technikák, a valóság és a képzelet világának összeegyeztetése, megélhetési ötletek, ösztöndíjak. Híres írók írói módszerei + saját módszerem
HARMADIK ESTE
Pofontréning, avagy az író mindig a saját kritikusa – a résztvevők által beadott mesék elemzése közösen, adott szempontok alapján, egyúttal készülve a későbbi pozitív és negatív kritikákra (lényeges rész: a kritika tűrése, néha okos ignorálása, és a dicsérő kritikára hallgatás veszélyessége)
NEGYEDIK ESTE
Karakteralkotás, történetvezetési szabályok, dramaturgia, Arisztotelész, a regény- és drámaszerkezet megismerése – saját írói, drámaírói és szerkesztői tapasztalataim alapján
Milyen az ideális író egy könyvkiadó számára? – Nem kell ilyennek lenni, de jó, ha tudjuk, hogy melyik az az írótípus, amit legjobban szeretnek és támogatnak a könyvkiadók.

  Tudnivalók:

  • A tanfolyamon a mikrofon és a kamera használata kötelező – ez segít abban, hogy a résztvevők érdeklődési köre előtérbe kerüljön, szakmai kérdéseik válaszokra találjanak.

  Gyakori kérdések:

  • Részletfizetési lehetőség van?
   IGEN. A legtöbb esetben a díjat két részletben fizetheti a résztvevő – első felét jelentkezéskor, második felét a tanfolyamot megelőzően számlázzuk. Fontos: a jelentkezés időpontjától függetlenül tanfolyam megkezdése előtt a teljes tanfolyami díj befizetendő.

Jelentkezz a tanfolyamra!

Kérjük, töltsd ki az alábbi űrlapot! Az űrlap beérkezését követően azonnal felvesszük veled a kapcsolatot – telefonon megerősítjük a jelentkezésed, illetve e-mailen hivatalos visszaigazolást küldünk.

Átjelentkezési feltételek: ha betegség vagy nem várt esemény akadályozza a részvételt, lehetővé tesszük, hogy a jelentkező valamely következő tanfolyamon pótolhasson, így nem veszik el a befizetett tanfolyami díj. Az átjelentkezés az adott tanfolyam megkezdését megelőző 14 napon kívül ingyenes, 14 napon belül 7500 Ft az áthelyezés díja.
Lemondási feltételek: kezdést megelőző 14. napig díjmentes, a kezdést megelőző 14 napon belüli lemondás esetén a tanfolyam díjának 50%-át térítjük vissza. A kezdést megelőző 7 napon belüli lemondás esetén a tanfolyam díjának visszatérítésére nincs lehetőségünk. Első áthelyezést követően nincs módunk visszafizetni a tanfolyam díját.

  Részletfizetést igényelsz?

  Ha cég a költségviselő:

  Megjegyzés, üzenet:


  Az oldalt Google reCAPTCHA védi, az űrlap használatával ezt elfogadja. Google Adatvédelem | Google ÁSZF

  Galéria – az elmúlt tíz évünk néhány fotóban

  TANTERMI tanfolyamaink fotóiból…

  ONLINE tanfolyamaink fotóiból…

  Ajándékozz tudást!

  Életre szóló ajándékra lelni nehéz küldetés. Írótanfolyamunk jó választás lehet, ha maradandó élményt, hasznos befektetést szánsz szerettednek. Lepd meg párodat, barátodat, gyermekedet, munkatársad a tanfolyamunkkal!

  Névre szóló ajándék kupont állítunk ki, amelyet kinyomtathatsz és átadhatsz az ajándékozottnak. Az ajándékozott pedig eldöntheti, mely tanfolyamunkon kíván részt venni – akár tantermi, akár online képzésen.