Ismerd meg a haiku valódi arcát!

A haikuírás művészete

A haiku jókora népszerűségnek örvend világszerte, ám ez a népszerűség alaposan felhígította a megírt művek színvonalát. 5-7-5 szótag... Igen, látszatra ennyi. A valódi haiku azonban szigorú tartalmi és formai követelményeket támaszt. Ismerd meg a haikuírás igazi világát! A legértőbb vezetőt kapod az útra.
Dátum
május
17-18., 24-25.
(k-sz és k-sz)
9.800 Ft (támogatott)
Felület
Zoom, 18-20 óra
Oktató
Czifra Adrienn költő, fordító
A haikuírás közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. Szán pár estét a valódi haiku megismerésére, és több csodát látsz majd benne.
Tanfolyam díja
Alapár: 9.800 Ft
Szabad helyek
9

TANFOLYAM CÉLJA
A haiku jókora népszerűségnek örvend világszerte, ám ez a népszerűség alaposan felhígította a megírt művek színvonalát. A haikuírás egyszerűnek tűnik, pedig a valódi haiku szigorú tartalmi és formai követelményeket támaszt. Ráadásul a műfaj nem csupán mesteri sűrítést, de világnézeti, életfilozófiai tisztulást is vár a szerzőtől. Persze azt sem zárhatjuk ki, hogy erre épp maga a haiku tanít meg…
Adrienn a haikuköltészet hazai nagykövete, talán legértőbb hazai ismerője és művelője – azoknak ad átfogó betekintést e művészetbe, akiket e műfaj eredeti célja, filozófiája és anatómiája érdekel. Amit tudni szerettél volna erről az egzotikus verselésről, azt e kurzustól megkapod. Hozd el a saját haikud is!

TEMATIKA
Minden órán lesz közös haikuírás és értékelés, illetve az előzőleg beküldött versek megbeszélése. Egyharmad elmélet, kétharmad gyakorlat óránként.
ELSŐ NAP
– beküldött haikuk elemzése
– a haiku alapszabályai
– haiku írása és elemzése
– ajánlott irodalom ismertetése
MÁSODIK NAP
– a hagyományos haiku
– haiku írása és elemzése
HARMADIK NAP
– a modern haiku
– haiku írása és elemzése
NEGYEDIK NAP
– betekintés a rokon műfajokba
– haiku írása és elemzése
– kérdezz-felelek

VEZETŐ: CZIFRA ADRIENN
Japanológus, műfordító, az ELTE BTK Nyelvtudományi Doktori Iskolájának doktorjelöltje. Kutatási területe a japán haikuköltészet. Haikuírással és versfordítással 2012 óta foglalkozik. Tíz éve a Magyar-Japán Baráti Társaság Haiku Klubjának főtitkára, 2014-től az évente megrendezett Magyar Haikunap főszervezője. Versfordításai mellett saját haikui, tanulmányai és novellái is folyamatosan jelennek meg, művei 24 antológiában és önálló kötetben olvashatók. Haikuit és köteteit a 2021-es Tokióban megrendezett magyar haikukiállításon is bemutatták. Műfordítói munkásságával 2021-ben elnyerte a Babits Mihály műfordítói ösztöndíjat.

A kurzusvezető megjelent műfordításai:
– Maszaoka Siki: 120 haiku, Napkút Kiadó, 2020
– Nacume Szószeki: 120 haiku, Napkút Kiadó, 2019
– Virágok, Flowers, 花. 50 haiku kortárs japán szerzőktől,[6] Balassi Kiadó, Budapest, 2019
– Emlősök, Mammals, 哺乳類. 50 haiku kortárs japán költőktől, Balassi Kiadó, 2015

Jelentkezz a tanfolyamra!

Kérjük, töltsd ki az alábbi űrlapot! Az űrlap beérkezését követően azonnal felvesszük veled a kapcsolatot – egyrészt telefonon is megerősítjük a jelentkezésed, másrészt e-mailen hivatalos visszaigazolást küldünk.

Átjelentkezési feltételek: későbbi időpontra történő átjelentkezés a tanfolyam megkezdését megelőző 7 napon kívül ingyenes, 7 napon belül 5.000 Ft.
Lemondási feltételek: kezdést megelőző 14. napig díjmentes, a kezdést megelőző 14 napon belüli lemondás esetén a tanfolyam díjának 50%-át térítjük vissza. A kezdést megelőző 7 napon belüli lemondás esetén a tanfolyam díjának visszatérítésére nincs lehetőségünk.

  Részletfizetést igényelsz?

  Ha cég a költségviselő:

  Megjegyzés, üzenet:
  Az oldalt Google reCAPTCHA védi, az űrlap használatával ezt elfogadja. Google Adatvédelem | Google ÁSZF

  Galéria – az elmúlt tíz évünk néhány fotóban

  TANTERMI tanfolyamaink fotóiból…

  ONLINE tanfolyamaink fotóiból…

  Ajándékozz tudást!

  Életre szóló ajándékra lelni nehéz küldetés. Írótanfolyamunk jó választás lehet, ha maradandó élményt, hasznos befektetést szánsz szerettednek. Lepd meg párodat, barátodat, gyermekedet, munkatársad a tanfolyamunkkal!

  Névre szóló ajándék kupont állítunk ki, amelyet kinyomtathatsz és átadhatsz az ajándékozottnak. Az ajándékozott pedig eldöntheti, mely tanfolyamunkon kíván részt venni – akár tantermi, akár online képzésen.

  Iratkozz fel hírlevelünkre!