Tallér Edinával és Kovács Attilával

SZERKESZTŐ tanfolyam I-II.

A saját sorainkat újra és újra értőn átrágni írói kötelesség. Mások szövegéhez hozzányúlni több ennél – nem pusztán szakmai kérdés, de jókora felelősség is. A szerkesztés: bizalmi feladat. Egy novella, egy regény számtalan dramaturgiai, stilisztikai, nyelvhelyességi teendőt ad a szerkesztőnek. E teendők hol aprók, hol a mű egészét érintik, ám mindig ezerarcúak. A szerkesztés nemes vállalás, ami a szerkesztő saját írói készségeit is remekül fejleszti. A kurzust azoknak szánjuk, akik később szívesen vállalnának szerkesztői megbízásokat, illetve mélységében szeretnék megismerni és gyakorolni a szerkesztői-szöveggondozói feladatokat.
Dátum
március
7., 10., 14., 17., 21., 28.,
április 4., 11., 18., 25.
97.500 Ft
Felület
Zoom | 18.00-21.00 óra
Oktató
Kovács Attila szerkesztő
és Tallér Edina szerkesztő
Tanfolyam díja
Alapár: 97.500 Ft
Szabad helyek
3

részletek


KÉT KURZUS, EGY TANFOLYAM
A tanfolyam két önálló kurzusból áll. A kurzusokat két gyakorlott szerkesztő, gyakorlott oktató vezeti:
1. KOVÁCS ATTILA – író, szerkesztő
2. TALLÉR EDINA – író, szerkesztő

LÉTSZÁM
A tanfolyam korlátozott létszámmal indul. Kérjük, időben jelentkezz!

OKTATÁSI NAPOK
Szerkesztő tanfolyam I. – Kovács Attila
2023. március 7., 10., 14., 17., 21.
minden este 18.00-21.00 óra
Szerkesztő tanfolyam II. – Tallér Edina
2023. március 28., április 4., 11., 18., 25.
minden este 18.00-20.00 óra

TANFOLYAM DÍJA
A két kurzus együtt: 117.000 Ft helyett 97.500 Ft

RÉSZLETFIZETÉS
Kérjük, jelentkezéskor válassz ütemezést! Ha három részletben fizetnél, azt a Megjegyzés mezőben jelezheted!
– egy összegben | jelentkezéskor
– két részletben | első részlet jelentkezéskor, második részlet február 25-ig,
– három részletben | első részlet jelentkezéskor, második részlet január 31-ig, harmadik részlet február 28-ig.

oktatók


KOVÁCS ATTILA
Attila régóta segíti az írók munkáját, számtalan kéziratot szerkesztett, lektorált. Sok szerzőnek sikerült a szöveggondozáson átesett művével célba érnie – volt, aki kiadóra lelt, volt akinek az És jelentette meg a novelláját. Attila remek mentor, alapos szakember, értő és inspiráló társ az írói úton. Ezt a fegyelmezett szerkesztői tudást és hozzáállást fogja átadni a maga kurzusán.

TALLÉR EDINA
író, drámaíró, szerkesztő
Hat prózakötete mellett számos drámáját bemutatták már Budapesten és vidéken, Magyarországon és a határainkon túl. Kaliforniai álom című szociobörleszkjének ősbemutatója New Yorkban volt, 2017-ben, azóta műsoron van Magyarországon is. Ugyanennek a darabnak angolnyelvű változatát 2023-ban mutatják be szintén New Yorkban. Egy perccel tovább című drámája, mely több mint tíz éve van műsoron Budapest független színházaiban, elnyerte az I. Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Fesztivál fődíját. Több könyvkiadó szerkesztő munkatársa, de nevéhez fűződik számos kulturális, művészeti és közéleti magazin szerkesztése is. Jelenleg a Budavári Séták magazin vezetőszerkesztője és a Másik Produkció dramaturgja és írója.

akiknek ajánljuk


SZERKESZTÉS, AKÁR HIVATÁSKÉNT
A tanfolyamra olyan a résztvevőket várunk:
– akik a későbbiekben nem csak a maguk, de mások szövegeivel is foglalkozni szeretnének, azaz a későbbiekben megbízásos szerkesztői feladatokat is vállalnának,
– akiket a szerkesztés, a tartalmai és nyelvi utómunka mélységeiben érdekel,
– akik hivatásuknál, munkakörüknél fogva sok szöveget kell átfésülniük.

TANÚSÍTVÁNY
Az állami Felnőttképzési Adatszolgáltatási Rendszerben nyilvántartott, bejelentett képzés alapján kiállított hivatalos tanúsítvány.
A szerkesztői kurzus tanúsítványa számos esetben hasznos lehet: ha céges környezetben keresnek szövegírót, ha szerkesztőség keres munkatársat, ha szöveggondozásban segítenél egy szerzőnek. Mindazonáltal nem elsősorban tanúsítványt, hanem ismereteket és szemléletet szeretnénk átadni. A cél egyszerű: igyekszünk megmutatni, milyen út vezet a szerkesztői vállalások, a szerkesztői hivatás felé, és ennek az útnak az első, talán legfontosabb lépéseit közösen fogjuk megtenni.

A tanúsítvány szakképesítést és szakképzettséget nem tanúsít. Munkakör betöltésére nem, tevékenység folytatására
jogszabályban meghatározott esetben jogosít.

tematika


SZERKESZTŐ TANFOLYAM I.
A tanfolyamot minden alkalommal konkrét példák és gyakorlatok kísérik.
1. este
Ki a szerkesztő?
A szerkesztő helye, szerepe, feladata a könyvkiadásban.
A szerzői kézirat. Milyen a jó kézirat a szerkesztő szemszögéből. 
A kézirat forma követelményei. A kézirat tartalmi követelményei. A szöveg tagolása. Szövegformák.
2. este
Szerkesztés és szöveggondozás
A szerkesztés alapelvei. A szöveggondozás célja. A szerkesztői vélemény. 
3. este
A szerkesztés folyamata. 
Dramaturgia, stílus, háttér, karakterek. A történetépítés buktatói stiláris háttérrel, avagy Petőfi fullba nyomja az arcoknak a hogyishívjákot.
4. este
Szöveggondozás.
Nyelvhelyesség, szórend és mondatszörnyek, töltelékek, értelmetlenségek, klisék és társaik. Amitől a szerkesztő falra mászik.
5. este
Szerkesztés és szöveggondozás a gyakorlatban. Konkrét szöveg szerkesztése.

A tanfolyam házi feladatokat is ad. Ezúttal nem írni kell, hanem kéziratokat, szerkesztés előtt álló szövegeket átnézni, tartalmi, nyelvi, stilisztikai javaslatokat megfogalmazni. A házi feladatokat aztán közös áttekintés követi.

SZERKESZTŐ TANFOLYAM II.
Öt alkalmas online műhelymunka, elméleti és gyakorlati résszel
Ajánlott egy-egy négyezer karakternél nem hosszabb saját szöveget hozni minden alkalomra, amit a műhelymunka folyamán közösen elemzünk. A szövegekben nincs megkötés sem tartalmilag, sem műfajilag. A hallgatók a saját választott szövegeiken kívül mindig kapnak új írásos feladatokat is, amelyekkel a kreatív írásfejlesztést gyakoroljuk.
A műhelymunka folyamán megismerjük és gyakoroljuk azt a javítási technikát, amellyel a szöveg a maximumára fejleszthető úgy, hogy megmarad az egyéni hangja. A hallgatók nemcsak a saját szövegek javítása révén, hanem a közös eszmecseréből, egymás példáiból, a többiek hozzászólásiból is gyakorlati tudást szereznek, hiszen közvetlenül szembesülhetnek azzal, hogy „mi jön át” az olvasónak abból, amit leírt a szerző. A leghatékonyabb módszer a szövegjavítási technikák elsajátítására a rendszeres közösségi műhelymunka.
Témák, amiket elméletben is érintünk:
– Leírás a prózában (műhelygyakorlatok)
– Párbeszéd a prózában (műhelygyakorlatok)
– Karakterépítés a prózában (műhelygyakorlatok)
– Cselekményvezetés (műhelygyakorlatok)
– Mikor van vége? Hol kell abbahagyni? (műhelygyakorlatok)

ÁTHELYEZÉSI ÉS LEMONDÁSI FELTÉTELEK
A tanfolyam részvételi feltételei eltérnek a többi tanfolyamétól:
– áthelyezés: a díja kurzusonként 9.750 Ft (Szerkesztő tanfolyam I. vagy II.)
– lemondás: a Szerkesztő tanfolyam I. lemondása február 7-ig, a Szerkesztő tanfolyam II. lemondása február 28-ig díjmentes. A tanfolyamok megkezdése előtti 15-30 napon belüli lemondás esetén a tanfolyam díjának felét utaljuk vissza, a tanfolyam megkezdése előtti két hétben a tanfolyam díját nem tudjuk visszautalni.

SEGÍTSÉG A PÓTLÁSBAN
Tíz alkalom nem kevés. Mivel gyakorlati képzésről van szó – ami a résztvevők aktivitásával valósulhat csak meg –, ezúttal valóban azokra számítunk, akik a tanfolyami időpontokban szabaddá tudják tenni magukat. Szintén ezúttal – kivételesen – arra az esetre is felkészülünk, ha mégis közbejönne valami: ezeket, és csak ezeket az estéket rögzítjük, és rövid időre visszanézhetővé tesszük.

  Tudnivalók:

  • Az órákat a ZOOM nevű program segítségével tartjuk. Az órák interaktívak, a résztvevők bátran feltehetik kérdéseiket!
  • Az órákat nem rögzítjük, visszanézésükre nincs lehetőség.
  • A tanfolyamon a mikrofon és a kamera használata kötelező – ez segít abban, hogy a résztvevők érdeklődési köre előtérbe kerüljön, a szakmai kérdéseik válaszokra találjanak.

  Gyakori kérdések:

  • Kapunk a tanfolyamon jegyzeteket, tankönyvet?
   Nem. A tananyag bőséges, ugyanakkor példáiban, arányaiban mindig a résztvevők irodalmi érdeklődéséhez igazodik.
  • Részletfizetési lehetőség van?
   IGEN. A legtöbb esetben a díjat két részletben fizetheti a résztvevő – első felét jelentkezéskor, második felét 10 nappal a tanfolyamot megelőzően számlázzuk. Fontos: a jelentkezés időpontjától függetlenül tanfolyam megkezdése előtt a teljes tanfolyami díj befizetendő.

Jelentkezz a tanfolyamra!

Kérjük, töltsd ki az alábbi űrlapot! Az űrlap beérkezését követően azonnal felvesszük veled a kapcsolatot – egyrészt telefonon is megerősítjük a jelentkezésed, másrészt e-mailen hivatalos visszaigazolást küldünk.

Átjelentkezési feltételek: ha egy betegség vagy családi esemény megakadályozza a részvételt, mindig lehetővé tesszük, hogy a jelentkező valamely következő tanfolyamon pótolhasson – így nem veszik el a befizetett tanfolyami díj. A tanfolyam megkezdését megelőző 14 napon kívül ingyenes, 14 napon belül 5 000 Ft az áthelyezés díja.
Lemondási feltételek: kezdést megelőző 14. napig díjmentes, a kezdést megelőző 14 napon belüli lemondás esetén a tanfolyam díjának 50%-át térítjük vissza. A kezdést megelőző 7 napon belüli lemondás esetén a tanfolyam díjának visszatérítésére nincs lehetőségünk. Áthelyezést követően már nincs módunk visszafizetni a tanfolyam díját.

  Részletfizetést igényelsz?

  Ha cég a költségviselő:

  Megjegyzés, üzenet:


  Az oldalt Google reCAPTCHA védi, az űrlap használatával ezt elfogadja. Google Adatvédelem | Google ÁSZF

  Galéria – az elmúlt tíz évünk néhány fotóban

  TANTERMI tanfolyamaink fotóiból…

  ONLINE tanfolyamaink fotóiból…

  Ajándékozz tudást!

  Életre szóló ajándékra lelni nehéz küldetés. Írótanfolyamunk jó választás lehet, ha maradandó élményt, hasznos befektetést szánsz szerettednek. Lepd meg párodat, barátodat, gyermekedet, munkatársad a tanfolyamunkkal!

  Névre szóló ajándék kupont állítunk ki, amelyet kinyomtathatsz és átadhatsz az ajándékozottnak. Az ajándékozott pedig eldöntheti, mely tanfolyamunkon kíván részt venni – akár tantermi, akár online képzésen.