Két hétvége Tallér Edinával és Kovács Attilával

SZERKESZTŐ alaptanfolyam I-II.

Kéziratunk sorait újra és újra átrágni – írói kötelesség. Egy novelláskötet, egy regény, egy mesekönyv, vagy egy ismeretterjesztő könyv számtalan dramaturgiai, stilisztikai, nyelvhelyességi teendőt ad, és a jó szerző maga lát neki elsőként a szöveggel kapcsolatos utómunkának. E teendők hol aprók, hol a mű egészét érintik, ám mindig ezerarcúak. A szerkesztés – a szöveg érését szolgálja, ráadásul a szöveggondozás visszacsatol, és az írói készségeket is remekül fejleszti. A kurzust azoknak szánjuk, akik szeretnék magasabb szinten megismerni a szöveggel kapcsolatos szerkesztői-lektori teendőket.
Dátum
február
25-26. (sz-v)
március
11-12. (sz-v)
79.500 Ft
Helyszín
Anna Hotel | 9-16 óra
1115 Budapest, Kelenföldi út 1-13.
Oktató
Kovács Attila szerkesztő
és Tallér Edina szerkesztő
Tanfolyam díja
Alapár: 79.500 Ft
Szabad helyek
5

részletek


KÉT HÉTVÉGE, EGY TANFOLYAM
A tanfolyam két önálló kurzusból áll. A kurzusokat két gyakorlott szerkesztő, gyakorlott oktató vezeti:
1. TALLÉR EDINA – író, szerkesztő
2. KOVÁCS ATTILA – író, szerkesztő

LÉTSZÁM
A tanfolyam korlátozott létszámmal indul. Kérjük, időben jelentkezz!

OKTATÁSI NAPOK
Szerkesztő tanfolyam I. – Tallér Edina
2023. február 25-26. (sz-v)
mindkét nap 9.00-16.00 óra
Szerkesztő tanfolyam II. – Kovács Attila
2023. március 11-12. (sz-v)
mindkét nap 9.00-16.00 óra

TANFOLYAM DÍJA
A két kurzus együtt: 89.000 Ft helyett 79.500 Ft
A kurzusok külön: 44.500 Ft / kurzus

RÉSZLETFIZETÉS
Kérjük, jelentkezéskor válassz ütemezést! Ha három részletben fizetnél, azt a Megjegyzés mezőben jelezheted!
– egy összegben | jelentkezéskor
– két részletben | első részlet jelentkezéskor, második részlet február 20-ig

oktatók


TALLÉR EDINA
író, drámaíró, szerkesztő
Hat prózakötete mellett számos drámáját bemutatták már Budapesten és vidéken, Magyarországon és a határainkon túl. Kaliforniai álom című szociobörleszkjének ősbemutatója New Yorkban volt, 2017-ben, azóta műsoron van Magyarországon is. Ugyanennek a darabnak angolnyelvű változatát 2023-ban mutatják be szintén New Yorkban. Egy perccel tovább című drámája, mely több mint tíz éve van műsoron Budapest független színházaiban, elnyerte az I. Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Fesztivál fődíját. Több könyvkiadó szerkesztő munkatársa, de nevéhez fűződik számos kulturális, művészeti és közéleti magazin szerkesztése is. Jelenleg a Budavári Séták magazin vezetőszerkesztője és a Másik Produkció dramaturgja és írója.

KOVÁCS ATTILA
Attila régóta segíti az írók munkáját, számtalan kéziratot szerkesztett, lektorált. Sok szerzőnek sikerült a szöveggondozáson átesett művével célba érnie – volt, aki kiadóra lelt, volt akinek az És jelentette meg a novelláját. Attila remek mentor, alapos szakember, értő és inspiráló társ az írói úton. Ezt a fegyelmezett szerkesztői tudást és hozzáállást fogja átadni a maga kurzusán.

akiknek ajánljuk


SZERKESZTÉS MAGASABB SZINTEN
Azok számára ajánlott, akik vonzódnak az irodalomhoz, maguk is foglalkoznak, illetve szeretnének foglalkozni az írással, nemcsak mint hobbival, hanem mint mesterséggel, valamint azok számára, akik – akár hivatásuknál, munkakörüknél fogva – szerkesztenek is szövegeket. 

TANÚSÍTVÁNY
Az állami Felnőttképzési Adatszolgáltatási Rendszerben nyilvántartott, bejelentett képzés alapján kiállított hivatalos tanúsítvány.
A szerkesztői kurzus tanúsítványa számos esetben hasznos lehet: ha céges környezetben keresnek szövegírót, ha szerkesztőség keres munkatársat, ha szöveggondozásban segítenél egy szerzőnek. Mindazonáltal nem elsősorban tanúsítványt, hanem ismereteket és szemléletet szeretnénk átadni. A cél egyszerű: igyekszünk megmutatni, milyen út vezet a szerkesztői vállalások, a szerkesztői hivatás felé, és ennek az útnak az első, talán legfontosabb lépéseit közösen fogjuk megtenni.

A tanúsítvány szakképesítést és szakképzettséget nem tanúsít. Munkakör betöltésére nem, tevékenység folytatására
jogszabályban meghatározott esetben jogosít.


SZERKESZTŐ ALAPTANFOLYAM I.
vezeti: Tallér Edina szerkesztő
A kétnapos intenzív munka keretében ismerkedünk a szövegjavítás és szövegfejlesztés technikáival a hallgatók beküldött szövegei alapján, de új írásos feladatok is várnak a kurzus résztvevőire a munka folyamán. 
A tanfolyamra minden résztvevőnek be kell adnia egy 4000 karakternél nem hosszabb saját szöveget, amit aztán a műhelymunka folyamán közösen elemeznek és javítanak. Írás beadása nem kötelező, de erősen ajánlott, hiszen így lesz lehetőség arra, hogy mindenki dolgozhasson a saját szövegén. A kétnapos munkafolyamatban a szövegjavítási technikák mellett a kreatív szövegalkotás technikáit is megismerhetik a jelentkezők. (Anyaggyűjtés, inspiráció, vendégszöveg, motívumra való építés, stb.)
Elméletből a következő témákat tárgyaljuk:
– Mit írok? (műfajok, műnemek, (divat)irányzatok, online vagy offline tartalmak)
Mit vagy hogyan? Nyelv és tartalom egyensúlya (jó sztori, izgalmas nyelv)
Anyaggyűjtésben rejlő lehetőségek
A próza ritmusa. Tagolás. A cím szerepe. A fejezetek szerepe. A bekezdések szerepe.
Mikor van kész? (szerkesztés, határidők, próbaolvasók, korrektúra)

SZERKESZTŐ ALAPTANFOLYAM II.
vezeti: Kovács Attila szerkesztő
Szerkesztői-szöveggondozói alapismeretek, ezernyi példával. Saját szövegek, illetve hozott anyagok áttekintése.

Első nap:
– A szerkesztő helye a kiadás folyamatában
– A kiadó felépítése
– Szerző és szerkesztő kapcsolata
– Szerkesztés és szöveggondozás
– A szerkesztés alapelve
– A szerkesztői vélemény: formája, tartalma, célja
– A szerkesztői hozzáállás, avagy hogyan táncoljunk gúzsba kötve
– A kézirat áttekintése, elhelyezése az irodalmi térben, szempontok, háttérmunka
– A szerkesztés folyamata (szöveg tagolása, szerzői szövegformázás, szerzői tördelés és hátulütői, történetépítés buktatói, dramaturgiai hibák, szerkezet, történetív, felépítés, karakterek, törések és hiányok a szövegben, szövegkohézió)
– Előzetesen kiküldött feladat megbeszélése

Második nap:
– Szöveggondozás, a szöveggondozás célja
– Szövegstílusok
– Stílusvizsgálat, stílusrétegek
– A stílus hibái
– Nyelvhelyesség, szórend és mondatszörnyek, töltelékek, értelmetlenségek, klisék és társaik (amitől a szerkesztő falra mászik)
– klissé- és töltelékszólista
– Előzetesen kiküldött feladat megbeszélése
– Novella szerkesztése és szöveggondozása élesben, a szerző jelenlétében (előzetes egyeztetés alatt)

ÁTHELYEZÉSI ÉS LEMONDÁSI FELTÉTELEK
A tanfolyam részvételi feltételei eltérnek a többi tanfolyamétól:
– áthelyezés: a díja kurzusonként 8.750 Ft (Szerkesztő alaptanfolyam I. vagy II.)
– lemondás: a Szerkesztő alaptanfolyam I. lemondása január 25-ig, a Szerkesztő tanfolyam II. lemondása február 11-ig díjmentes. A tanfolyamok megkezdése előtti 15-30 napon belüli lemondás esetén a tanfolyam díjának felét utaljuk vissza, a tanfolyam megkezdése előtti két hétben a tanfolyam díját nem tudjuk visszautalni.

Tudnivalók:

A tanfolyam díja tartalmazza
Az állami Felnőttképzési Adatszolgáltatási Rendszerben nyilvántartott, bejelentett képzés alapján kiállított hivatalos elektronikus tanúsítvány, elektronikus részvételi igazolás és jegyzetfüzet.
A tanfolyam díja nem tartalmazza
Étkezés és szállás díja.
Szállás
Nem kötelező a helyszínen megszállni.
Igazolás
Diákoknak igazolást tudunk kiállítani.

A változtatás jogát fenntartjuk!

Gyakori kérdések:

 • Kapunk a tanfolyamon jegyzeteket, tankönyvet?
  Nem adunk külön tankönyvet. Ennek fő oka, hogy a tananyag bőséges, ugyanakkor példáiban, arányaiban mindig a résztvevők irodalmi érdeklődéséhez igazodik.
 • Részletfizetési lehetőség van?
  IGEN. A díj első felét jelentkezéskor, második felét 10 nappal a tanfolyamot megelőzően számlázzuk. Fontos: jelentkezés időpontjától függetlenül tanfolyam előtt a teljes tanfolyami díj befizetendő.

Jelentkezz a tanfolyamra!

Kérjük, töltsd ki az alábbi űrlapot! Az űrlap beérkezését követően azonnal felvesszük veled a kapcsolatot – egyrészt telefonon is megerősítjük a jelentkezésed, másrészt e-mailen hivatalos visszaigazolást küldünk.

Átjelentkezési feltételek: ha egy betegség vagy családi esemény megakadályozza a részvételt, mindig lehetővé tesszük, hogy a jelentkező valamely következő tanfolyamon pótolhasson – így nem veszik el a befizetett tanfolyami díj. A tanfolyam megkezdését megelőző 14 napon kívül ingyenes, 14 napon belül 5 000 Ft az áthelyezés díja.
Lemondási feltételek: kezdést megelőző 14. napig díjmentes, a kezdést megelőző 14 napon belüli lemondás esetén a tanfolyam díjának 50%-át térítjük vissza. A kezdést megelőző 7 napon belüli lemondás esetén a tanfolyam díjának visszatérítésére nincs lehetőségünk. Áthelyezést követően már nincs módunk visszafizetni a tanfolyam díját.

  Részletfizetést igényelsz?

  Ha cég a költségviselő:

  Megjegyzés, üzenet:


  Az oldalt Google reCAPTCHA védi, az űrlap használatával ezt elfogadja. Google Adatvédelem | Google ÁSZF

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

   Galéria – az elmúlt tíz évünk néhány fotóban

   TANTERMI tanfolyamaink fotóiból…

   ONLINE tanfolyamaink fotóiból…

   Ajándékozz tudást!

   Életre szóló ajándékra lelni nehéz küldetés. Írótanfolyamunk jó választás lehet, ha maradandó élményt, hasznos befektetést szánsz szerettednek. Lepd meg párodat, barátodat, gyermekedet, munkatársad a tanfolyamunkkal!

   Névre szóló ajándék kupont állítunk ki, amelyet kinyomtathatsz és átadhatsz az ajándékozottnak. Az ajándékozott pedig eldöntheti, mely tanfolyamunkon kíván részt venni – akár tantermi, akár online képzésen.