Ha mások szövegeit is gondoznád

SZERKESZTŐ alaptanfolyam

Kéziratunk sorait újra és újra átrágni – írói kötelesség. Egy novelláskötet, egy regény, egy mesekönyv, vagy egy ismeretterjesztő könyv számtalan dramaturgiai, stilisztikai, nyelvhelyességi teendőt ad, és a jó szerző maga lát neki elsőként a szöveggel kapcsolatos utómunkának. E teendők hol aprók, hol a mű egészét érintik, ám mindig ezerarcúak. A szerkesztés – a szöveg érését szolgálja, ráadásul a szöveggondozás visszacsatol, és az írói készségeket is remekül fejleszti. A kurzust azoknak szánjuk, akik szeretnék magasabb szinten megismerni a szöveggel kapcsolatos szerkesztői-lektori teendőket.
BETELT!
Dátum
június
10-11.
(sz-v)
39.500 Ft
Helyszín
CEU Konferencia Központ
1106 Budapest, Kerepesi út 87.
Oktató
Kovács Attila szerkesztő
Tanfolyam díja
Alapár: 39.500 Ft
Szabad helyek
BETELT!

akiknek ajánljuk


SZERKESZTÉS MAGASABB SZINTEN
Azok számára ajánlott, akik vonzódnak az irodalomhoz, maguk is foglalkoznak, illetve szeretnének foglalkozni az írással, nemcsak mint hobbival, hanem mint mesterséggel, valamint azok számára, akik – akár hivatásuknál, munkakörüknél fogva – szerkesztenek is szövegeket. 

részletek


OKTATÁSI NAPOK
2023. június 10-11. (sz-v)
mindkét nap 9.00-16.00 óra

LÉTSZÁM
A tanfolyam korlátozott létszámmal indul. Kérjük, időben jelentkezz!

TANFOLYAM DÍJA
A kurzus díja: 39.500 Ft

oktató


KOVÁCS ATTILA
Attila régóta segíti az írók munkáját, számtalan kéziratot szerkesztett, lektorált. Sok szerzőnek sikerült a szöveggondozáson átesett művével célba érnie – volt, aki kiadóra lelt, volt akinek az És jelentette meg a novelláját. Attila remek mentor, alapos szakember, értő és inspiráló társ az írói úton. Ezt a fegyelmezett szerkesztői tudást és hozzáállást fogja átadni a maga kurzusán.

tanúsítvány


Az állami Felnőttképzési Adatszolgáltatási Rendszerben nyilvántartott, bejelentett képzés alapján kiállított hivatalos tanúsítványt vehetnek át a résztvevők.
A szerkesztői kurzus tanúsítványa számos esetben hasznos lehet: ha céges környezetben keresnek szövegírót, ha szerkesztőség keres munkatársat, ha szöveggondozásban segítenél egy szerzőnek. Mindazonáltal nem elsősorban tanúsítványt, hanem ismereteket és szemléletet szeretnénk átadni. A cél egyszerű: igyekszünk megmutatni, milyen út vezet a szerkesztői vállalások, a szerkesztői hivatás felé, és ennek az útnak az első, talán legfontosabb lépéseit közösen fogjuk megtenni.

A tanúsítvány szakképesítést és szakképzettséget nem tanúsít. Munkakör betöltésére nem, tevékenység folytatására
jogszabályban meghatározott esetben jogosít.

tematika


Első nap:
– A szerkesztő helye a kiadás folyamatában
– A kiadó felépítése
– Szerző és szerkesztő kapcsolata
– Szerkesztés és szöveggondozás
– A szerkesztés alapelve
– A szerkesztői vélemény: formája, tartalma, célja
– A szerkesztői hozzáállás, avagy hogyan táncoljunk gúzsba kötve
– A kézirat áttekintése, elhelyezése az irodalmi térben, szempontok, háttérmunka
– A szerkesztés folyamata (szöveg tagolása, ritmusa, olvashatósága, szerzői szövegformázás, szerzői tördelés és hátulütői, történetépítés buktatói, dramaturgiai hibák, szerkezet, történetív, felépítés, karakterek, törések és hiányok a szövegben, szövegkohézió)
– Előzetesen kiküldött feladat megbeszélése

Második nap:
– Szöveggondozás, a szöveggondozás célja
– Szövegstílusok
– Stílusvizsgálat, stílusrétegek
– A stílus hibái
– Nyelvhelyesség, szórend és mondatszörnyek, töltelékek, értelmetlenségek, klisék és társaik (amitől a szerkesztő falra mászik)
– klissé- és töltelékszólista
– Előzetesen kiküldött feladat megbeszélése
– Novella szerkesztése és szöveggondozása élesben, a szerző jelenlétében (előzetes egyeztetés alatt)

Tudnivalók:

A tanfolyam díja tartalmazza
Az állami Felnőttképzési Adatszolgáltatási Rendszerben nyilvántartott, bejelentett képzés alapján kiállított hivatalos elektronikus tanúsítvány, elektronikus részvételi igazolás és jegyzetfüzet.
A tanfolyam díja nem tartalmazza
Étkezés és szállás díja.
Szállás
Nem kötelező a helyszínen megszállni.
Igazolás
Diákoknak igazolást tudunk kiállítani.

A változtatás jogát fenntartjuk!

Gyakori kérdések:

 • Kapunk a tanfolyamon jegyzeteket, tankönyvet?
  Nem adunk külön tankönyvet. Ennek fő oka, hogy a tananyag bőséges, ugyanakkor példáiban, arányaiban mindig a résztvevők irodalmi érdeklődéséhez igazodik.
 • Részletfizetési lehetőség van?
  IGEN. A díj első felét jelentkezéskor, második felét 10 nappal a tanfolyamot megelőzően számlázzuk. Fontos: jelentkezés időpontjától függetlenül tanfolyam előtt a teljes tanfolyami díj befizetendő.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Galéria – az elmúlt tíz évünk néhány fotóban

  TANTERMI tanfolyamaink fotóiból…

  ONLINE tanfolyamaink fotóiból…

  Ajándékozz tudást!

  Életre szóló ajándékra lelni nehéz küldetés. Írótanfolyamunk jó választás lehet, ha maradandó élményt, hasznos befektetést szánsz szerettednek. Lepd meg párodat, barátodat, gyermekedet, munkatársad a tanfolyamunkkal!

  Névre szóló ajándék kupont állítunk ki, amelyet kinyomtathatsz és átadhatsz az ajándékozottnak. Az ajándékozott pedig eldöntheti, mely tanfolyamunkon kíván részt venni – akár tantermi, akár online képzésen.